Koirahieronta
Mitä koirahieronta on?
Hieronta vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, jolloin maitohapot poistuvat lihaksista ja myös palautuminen tehostuu. Hieronta vaikuttaa positiivisesti myös koiran henkiseen puoleen rentouttaen. Hierontaa tulisikin käyttää ennaltaehkäisevänä hoitomuotona.
Hieronta suoritetaan koiran maatessa pöydällä tai lattilla kyljellään. Tottumaton tai arka koira voidaan hieroa myös istuen tai seisten, ja edetä hiljalleen kylkiasentoon koiran tottuessa käsittelyyn. Kyljelleen makuuta kannattaa harjoitella etukäteen kotona. Paras lopputulos saadaan koiran ollessa rento. Hieronta kestää n. 45-60 min koirasta riippuen.
Jo ensimmäisellä kerralla saadaan paljon aikaan, mutta jos koiran lihakset ovat todella kireät voidaan vaatia useampi hoitokerta tiheästi, jotta koira saadaan ensin avattua ja sitten siirtyä ylläpitohuoltoon. Harrastuskoirilla ja luusto-ongelmaisilla voidaan tarvita säännöllistä hierontaa jotta koira pysyy hyvässä kunnossa ja kivuttomana.
Hierontaa tarvitsevat
Harrastavat koirat Harrastavien koirien lihashuolto on tärkeää, jotta koira pystyy parhaaseen mahdolliseen suoritukseen. Hieronta auttaa koiran lihaksia palautumaan, ja se poistaa kertyneitä maitohappoja. Näin ollen myös ylirasitus ja revähdysriski pienenee.
Vanhat koirat ja nivelrikkoiset Vanhojen koirien lihaksisto heikkenee ja palautuu hitaammin. Nivelrikkoisten koirien lihaksisto voi kuormittua toispuoleisesti, joilloin hieronnalla saadaan helpottettua toispuoleista rasitusta ja poistettua kipua.
Näyttelykoirat Pitkä näyttelypäivä on koiralle rasitus, jolloin sen lihaksistosta ja kunnosta tulee pitää hyvää huolta. Hieronnalla saadaan pidettyä koiran liikkeet ja ryhti hyvinä.
Kuntoutuspotilaat Leikkauksesta tulee yleensä pitkä lepo ja lihaksisto heikkenee. Kuntoutusvaiheessa koiran lihaksisto joutuu koville, jos joku raajoista ei toimi vielä kunnolla. Hieronnalla saadaan vilkastettua verenkiertoa kipeään raajaan ja autettua muita raajoja rasituksessa. Haavojen hoitoon voidaan käyttää laseria, joka auttaa niiden parantumisessa ja ehkäisee arpikudosta.
Synnyttävät ja synnyttäneet nartut Koiran lihaksisto joutuu koville kantoaikana ja synnytyksessä. On hyvä hoitaa koiran lihakset kuntoon ennen astutusta ja synnyksen jälkeen.
Kotikoirat Myös kotikoirien lihakset voivat jumittua yksipuolisen liikunnan seurauksesta tai ihan vain hihnassa vetämisestä. Hieronnalla ehkäistään ongelmien syntyä ja hoidetaan syntyneitä ongelmia ajoissa.
Ohjeita hierontaan tulevalle
– Älä ruoki koiraa muutamaa tuntia ennen ja jälkeen hieronnan
– Käytä koira lenkillä tai vähintään tarpeillaan ennen hierontaa
– Ensimmäisellä kerralla ota mukaan rokotuskortti sekä mahdolliset eläinlääkärin tai fysioterapeutin lausunnot
– Omistaja on paikalla hieronnan ajan
– Hieronnan jälkeen kevyt lenkki ja huolehdittava koiran nesteen saannista, loppupäivä lepoa. Seuraava päivä vapaa raskaasta liikunnasta ja treeneistä.
Esteitä koiran hierontaan
– Juoksu, valeraskaus tai tiineys
– Tarttuvat taudit (kirput, kennelyskä)
– Syöpä ja kasvaimet (hieronta edistää leviämistä)
– Murtumat ja revähtymät akuuttivaiheessa (myöhemmin hieronnasta voi olla apua paranemiseen ja korjaamaan toispuoleisuutta)
– Lääkitys, esim. antibiootti (jatkuvasta lääkityksestä kysy neuvoa hierojalta tai eläinlääkäriltä)
– Kisat ja treenit – hieronnan jälkeen koira tarvitsee ainakin yhden lepopäivän
– Tulehdukset ja ihosairaudet
– Epilepsia ja sydänviat (eläinlääkärin luvalla)
– Rokotuksen ja hieronnan välillä on oltava viikko mahdollisen rokotusreaktion varalta